Impresii și experiențe mele din excursiile prin Maroc - Prima Parte Debarcând la Tanger din feribotul în care ne-am urcat la Algeciras, de pe ţărmul spaniol, oricât am admirat portul marocan aflat pe coasta atlantică, nu ne-am stăpânit curiozitatea de a cunoaşte măcar o parte şi din ceea ce am lăsat în urmă pe litoralul de răsărit al Marocului, adică aceea udată de apele Mediteranei. De departe, din timpul traversării, acest tărm, denumit Rif, ne apăruse ascuns în ceturi. Curând însă, străbătându-l în câteva ceasuri, cale de vreo 170 de kilometri, cât se întinde până la graniţa cu Algeria, am înțeles cât e de justificat interesul pentru dezvoltarea turistică pe care autoritățile marocane îl arată în ultima vreme acestei coaste mediteraneene.
Astăzi va propun o trecere în revista a celor mai reprezentative feluri de mâncare din bucătăria marocană și care fac excursiile în Maroc absolut delicioase, la propriu. În esență, aceasta combină dietă nomazilor din deșert (bazată pe carne de oaie, legume și lactate) cu preparate mai rafinate și condimentate exotic, venite pe filiera siriană și introduse de Moulay Idris odată cu religia musulmană. Să nu uităm însă nici influențele Europei de sud (măsline, ulei de măsline, fructe și roșii), africane și franceze. Iată așadar cu ce ne vom putea delecta într-o vacanță în Maroc : tajine – tocană fiartă la foc mic, în vas special cu capac conic. Combină carnea cu fructele sau nucile. Iată câteva combinații des întâlnite : miel cu caise, pui cu măsline, vită cu gutui și migdale. Turiștii obișnuiesc să cumpere vase de lut șlefuit pentru a-și prepară tajine la întoarcerea acasă, dar trebuie să știți că în Maroc acest fel se gătește deasupra cărbunilor încinși, la o temperatură constantă, a
Comments
Post a Comment