Aromele Marocului - gustul minunat al excursiilor în Maroc

Astăzi va propun o trecere în revista a celor mai reprezentative feluri de mâncare din bucătăria marocană și care fac excursiile în Maroc absolut delicioase, la propriu. În esență, aceasta combină dietă nomazilor din deșert (bazată pe carne de oaie, legume și lactate) cu preparate mai rafinate și condimentate exotic, venite pe filiera siriană și introduse de Moulay Idris odată cu religia musulmană. Să nu uităm însă nici influențele Europei de sud (măsline, ulei de măsline, fructe și roșii), africane și franceze.

Iată așadar cu ce ne vom putea delecta într-o vacanță în Maroc :
tajine – tocană fiartă la foc mic, în vas special cu capac conic. Combină carnea cu fructele sau nucile. Iată câteva combinații des întâlnite : miel cu caise, pui cu măsline, vită cu gutui și migdale. Turiștii obișnuiesc să cumpere vase de lut șlefuit pentru a-și prepară tajine la întoarcerea acasă, dar trebuie să știți că în Maroc acest fel se gătește deasupra cărbunilor încinși, la o temperatură constantă, aș a incat, atunci când folosiți o sursă directă de căldură, precum aragazul sau plita electrică, trebuie să puneți și o plită pentru a dispersa căldura.



ceai de mentă, omniprezent în meniul marocanilor datorită proprietăților sale digestive. Este turnat dintr-un ceainic bombat de argint în pahare mici, iar ceainicul este ținut mult deasupra paharului pentru că lichidul să fie aerat. Răcoritor și energizant, ceaiul se bea pe toată perioada zilei și după mese, iar uneori se folosesc semințe de pin sau petale de portocal în locul frunzelor de mentă. Alte băuturi servite în Maroc sunt cafeaua (cu lapte sau turcească, uneori aromatizata cu cardamon), sucurile de fructe proaspete precum struguri, cireșe, rodii, portocale, milk shake-urile și vinul.
peștele – în orașele și satele situate pe coasta există numeroase restaurante cu sepcific pescăresc, la prețuri accesibile. Printre ele, Asilah, Essaouira și Oualidia, localitate renumită pentru stridii.
kebaburile suculente, pe care le puteți cumpără de la orice restaurant cu grătar. De miel, vită sau pui, ele sunt însoțite de salată și pâine proaspătă.

pasiunea marocanilor pentru mâncare este reflectată și de diversitatea gustărilor pe care le puteți găși la orice colț de stradă. Vânzătorii oferă fructe de cactus curățate la comandă (pentru a alina durerile de stomac), boabe de năut proaspăt prăjite, melci într-un lichior cu aromă de chimen serviți cu polonicul dintr-o putină uriașă, cartofi prăjiți cu sare de mare și gogoși pufoase și presărate cu zahăr. În regiunea Rif femeile oferă platouri cu brânză albă picantă, etalate pe covoare de frunze, în sud, puteți cumpără curmale proaspăt culese. În Munții Atlas veți găși migdale, nuci, semințe de pin, căpșuni și lychee (fructe tropicale).

pâinea este sacră, unii oameni chiar o sărută în semn de venerație. Ea nu se aruncă niciodată, ci este adunată la finalul mesei și transformată în pesmet pentru dulciuri, de care marocanii sunt dependenți. După amiază adoră să meargă la o patiserie pentru cafea și prăjituri, iar seară se reunesc din nou la ora de cafea, pentru a-și povești noutățile de peste zi.

Comments

Popular posts from this blog

La pas prin Maroc - Partea 1